PR-C 52

LA COVA DE LA VERGE

 L'aproximació per carretera a la Pobla de Lillet des de Berga, la capital de comarca, es fa per la carretera C-16 o Eix del Llobregat. A Guardiola de Berguedà cal deixar aquesta carretera que segueix cap a Bagà i el Túnel del Cadí, i prendre a la dreta la B-402, tot seguint els indicadors.

Si es procedeix de més al sud (comarques de Barcelona i Tarragona) cal anar també pel mateix camí, o sigui per la C-16 o Eix del Llobregat. Des del nord (Cerdanya, Conflent, Ariège, Andorra, Alt Urgell) el millor és travessar el Túnel del Cadí i a Guardiola girar a l'esquerra. La cosa es complica una mica si es procedeix de l'est (comarques de Girona). Cal anar fins a Ripoll i Campdevànol i llavors prendre paciència en la tortuosa carretera GI-402 que, passant per Gombrèn i el coll de Merolla, porta a la Pobla de Lillet. En aquests moments (2009) està en projecte la millora de l'esmentada carretera, llargament demanada.

En cas de disposar de temps, hi ha vàries possibilitats d'aproximació per carreteres de muntanya, des de qualsevol direcció, gaudint de magnífics paisatges. Alguns exemples són: Per Borredà i Sant Jaume de Frontanyà; per Montgrony i Castellar de N'Hug; per la collada de Tosses, Plà d'Anyella, coll de la Creueta i Castellar de N'Hug; des de la zona del Pedraforca per Saldes i Maçaners o per la Pleta de la Vila, coll de Pradell i Vallcebre; Per Sant Julià de Cerdanyola i Falgars. Totes les anteriors carreteres estan asfaltades i per tant aptes per tot tipus de vehicles. A l'hivern, però, poden presentar dificultats de neu o gel.

En cas d'utilitzar transport públic, cal saber que la zona està servida pels cotxes de línia Alsina Graells, procedents de Barcelona, Manresa i Berga, i també de la Cerdanya, amb enllaç a Guardiola o Berga. Els cotxes de línia MIR uneixen la Pobla de Lillet i Ripoll, amb enllaç amb els trens de RENFE en aquesta localitat.

A Berga, La Pobla i Guardiola hi ha també servei de taxi.
Mapa de Carreteres