Ruta 3 – Mina de la Fontfreda o del Bac del Calet (MR3)

Dades de la ruta

Anada i tornada pel mateix camí

Inici:
Punt MP4 (consulteu el MAPA de la pista que ve de Falgars i duu al Coll de la Ceba, on es poden consultar tots els punts de les diferents rutes)
Distància:
1,7 km
Altures:
– Màxima: 1412
– Mínima: 1257
Desnivell:
154 m (en 650 m)
Temps:
45′
Dificultat:
recorregut curt però amb desnivell
Coordenades:
Bocamina de la Fontfreda: N42.21828° E1.96064°
Aigua:
A la font de Falgars

Croquis del recorregut, distàncies i altures
Altituds:
Bocamina de la Fontfreda: 1398m

Descripció de la ruta

La ruta s’inicia s’arriba al Clot del Teixó, que és on té començament un sender a mà dreta força pronunciat (consulteu el MAPA per veure la ubicació del punt MP4 en el Camí de Falgars).
Sender de començament, al costat de la pista
Als 8 metres d’haver iniciat el sender, a mà dreta s’enfila la ruta que ens duria a la mina del Teixó, però nosaltres continuem endavant sense desviar-nos. Anem planejant tota l’estona,  a la dreta deixem una fageda, que a l’hivern, havent perdut la fulla,  agafa una blancor  enlluernadora.

Al km. 0,25 deixem la pista i prenem un petit corriol a la dreta, per on comencem a pujar. El sender té un pendent pronunciat.

km. 0,36 Al llarg de la costa, trobem fins a 3 fites, amb l’indicador MP (Mont Públic?). La primera la trobem en aquest punt.

En la segona fita, al costat dret segons es puja, hi ha un petit promontori. Des d’ell es pot gaudir d’ unes vistes antològiques. Està en el punt quilomètric 1,06

Km. 0,48 En aquest punt, la ruta fa un gir a la dreta pronunciat, moment en què el pendent es fa força costerut.

L’últim tram torna a ser planer, abans d’arribar a la bocamina del Bac del Calet o Fontfreda. Està enclavada en un punt força amagat i molt embrollat, a més el nivell del terra ha anat pujant  i la bocamina esta mig tapada. Els seus dos noms es deuen al lloc d’emplaçament, ja que, prop de la boca, en direcció a la Sala de Màquines brolla la Font Freda, que origina un petit rec. I tota aquesta zona és coneguda com el Bac del Calet.

Bocamina de la Fontfreda o del Bac del Calet
Finalment, tornem pel mateix camí, fins al punt d’inici de l’excursió. En la foto podem veure el moment en què s’arriba al camí planer metres abans de l’acabament.