Ruta 4 – Estació i mina del Cable (MR4)

Dades de la ruta

Anada i tornada pel mateix camí

Mapa del recorregut MR4
Inici:
Punt MP7 (consulteu el MAPA de la pista que ve de Falgars i duu al Coll de la Ceba, on es poden consultar tots els punts de les diferents rutes)
Distància:
1,4 km
Altures:
– Màxima: 1349
– Mínima: 1275
Desnivell:
74 m
Temps:
35-40′
Dificultat:
recorregut curt però de l’estació del Cable a la pista el corriol que mena és estret i costerut.
Coordenades:
Estació del Cable: N42.22531° E1.96970°
Bocamina del Cable: N42.22491° E1.96817°
Aigua:
A la font de Falgars

Croquis del recorregut, distàncies i altures
Altituds:
Estació del Cable: 1280 m

Descripció de la ruta

Sortim del lloc on la pista que ve de Falgars es creua amb el PR-52. És el punt MP7. En aquest punt hi ha un pal indicador.

Prenem el PR-52, direcció avall, fins a trobar un ampli sender, que agafem cap a la dreta.

De seguida fa un tomb de gairebé 180º i seguim el sender sempre en avall.

La pista que seguim es de bon fer.

Camí de baixada cap a l’estació

Aviat albirem les ruïnes de l’antiga estació del cable.

Ruïnes

Travessem la porta del que queda d’aquest primer edifici i en lenta successió anem trobant les altres restes.

Podem veure l’edifici de l’antic transformador, l’estat precari en què es troba. L’esquerda de pis de dalt amenaça caure.

Es recomana precaució mentre es recorren les restes de l’antiga estació superior del cable.

També encara es conserven les columnes de la tremuja on es dipositava el carbó i es carregava en les vagonetes que baixaven pel telesfèric que les portava fins a l’Estació Inferior, el conegut Empalme. Aquest telesfèric tenia una longitud de 2 km i salvava un desnivell de 450 m.

Restes de la tremuja
Estació Superior del Cable (en l’època de l’explotació)
Instal·lacions de Nueva Antonia (el Cable). La foto ens mostra part del carrer del Cable. Es veuen les vies del petit FC que comunicava amb les mines, a la dreta l’estació transformadora, i, a l’esquerre, darrere la vagoneta, hi ha el primer edifici de les grans tremuges.
Foto Eduard Royo i Crespo (Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya) ca .1910.Josep Maria Coll (L’Erol, núm. 126, any 2015 “Les mines de carbó de la Pobla de Lillet)
Estació Superior del Cable
En primer terme l’Estació Superior del Telefèric coberta per una teulada de doble vessant, i per sobre les tremuges de càrrega fetes d’obra. a 1281m d’altura.
Foto Lluís-Marià Vidal (Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya) ca .1910-1920.L’Erol, núm. 126

.

Al final de l’esplanada de l’antiga estació, s’hi troba la mina del Cable, mina Nova Antònia, una mica amagada entre el fullam, i l’única de totes les mines que es conserva tapiada. Segons algunes fonts aquesta va ser una de les mines més importants pel que fa a producció.
Retrocedim fins a la primera casa, i reprenem el camí amb marques grogues. Passem per dins d’un túnel, excavat a la roca.

Un cop travessat, després d’una curta ziga-zaga, tornem a la pista principal. Seguim la pista cap a l’esquerra, i en pocs metres arribarem al punt d’inici.

Consells i normes de seguretat: Aquesta mina està tapada per un mur de maons, cosa que la fa més segura. La resta dels edificis amenacen ruïna. I tot l’indret està molt brut de vegetació. Convé anar-hi amb compte.