Estació Superior del Telefèric – Estació del cable

Situació:

Una mica per sota del Xalet, i de la pista que hi duu. També es pot arribar pujant des de la carretera vella a Falgars, pel corriol que porta a la mina Serrat Pinós.

Coordenades:

N42.22531° E1.96970°

Rutes que hi passen:

  • MR4, Estació i MIna del Cable
  • MR10, Xalet, edifici treballadors, mina Arderiu, corriol, estació del cable, Xalet
  • MR11, mina Serrat Pinós, Est. Cable, Xalet, Serra Pigota
  • MR13, Costa de l’Agoit, Mina del Teixó, Mina Moreno, Mina Fontfreda, Pou del Moreno, Prat Gespador, Joc de Pilota, Sala de Màquines, Roc de la Lluna, Mina Arderiu, Xalet, Estació del Cable, Mina Serrat Pinós
  • MR14, Empalme, Font Miranda, Falgars, Vallfogona, mina Moreno, mina Fontfreda, Est. Cable, Mina Serrat Pinós, 1r grau
  • MR15, Mines de la post-guerra
  • MR16, Serrat Pinós, Est. Cable, mina Arderiu, Telefèric Roca Forcada, Ardericó
  • MR18, recorregut exhaustiu per les restes mineres

Descripció

Aquesta estació estava comunicada per un telefèric amb l’Estació Inferior del Telefèric (l’Empalme).

A l’estació superior del cable arribava un altre telefèric des de la Roca de la Lluna, telefèric que passava també damunt del Xalet, on encara avui es pot entreveure una tremuja i un espai darrere el Xalet. En aquest lloc, a més del Xalet també s’ubicava l’edifici dels treballadors, del qual avui en dia només queden unes poques restes.

Aquesta estació superior de càrrega estava situada al nivell de les mines, a 1.281 m d’altitud, i disposava d’unes àmplies tremuges on eren carregades les vagonetes (encara avui es conserven algunes restes). (1)

D’aquest telefèric en queden encara restes de l’estació inferior (L’Empalme), situada darrere l’actual estació terminal del carrilet turístic, quatre columnes que aguantaven la protecció de l’antiga carretera al lloc on el telefèric la creuava, diverses bases de les grans torres intermèdies, algunes de dimensions considerables, un túnel en el lloc anomenat Segon Grau, on creuava la serra de Falgars, i ruïnes absolutament recognoscibles de l’estació superior que era just sota d’unes enormes tremuges des d’on es carregava el carbó de les diverses mines (2).

Estació Superior del Cable
En primer terme l’Estació Superior del Telefèric coberta per una teulada de doble vessant, i per sobre les tremuges de càrrega fetes d’obra. a 1281m d’altura.
Foto Lluís-Marià Vidal (Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya) ca .1910-1920.L’Erol, núm. 126
(2)
FONT: JOSEP MARIA COLL

Estació Superior del Cable
Instal·lacions de Nueva Antonia (el Cable). La foto ens mostra part del carrer del Cable. Es veuen les vies del petit FC que comunicava amb les mines, a la dreta l’estació transformadora, i, a l’esquerre, darrere la vagoneta, hi ha el primer edifici de les grans tremuges.
Foto Eduard Royo i Crespo (Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya) ca .1910.Josep Maria Coll (L’Erol, núm. 126, any 2015 “Les mines de carbó de la Pobla de Lillet)
(2)
FONT: JOSEP MARIA COLL

Imatges actuals:

Entrada a l’Estació
Ruïnes Edifici del transformador
Ruïnes Tremuja

BIBLIOGRAFIA

(1) Salmeron, Carles: Els trens del Berguedà. Els trens de Catalunya 14B, pàg. 256

(2) Coll, Josep Maria: Les mines de carbó de la Pobla de Lillet. L’EROL, núm. 126 (2015), pàg. 26-35