Mina del Serrat Pinós (o de l’Artiga de Capdevila)

Situació:

La mina del Serrat Pinós és al sector sud-oest del Catllaràs, a uns escassos 2 km de la Pobla, per sota de l’Estació Superior del Cable. S’hi arriba tot seguint la carretera vella a Falgars que surt de les Coromines, en la part més meridional de la Pobla.

Coordenades:

N42.22806° E1.96794°

Rutes que hi passen:

  • MR1, Ruta a la mina Serrat Pinós
  • MR11, Serrat Pinós, Est. Cable, Xalet, Serra Pigota
  • MR14, Empalme, Font Miranda, Falgars, Vallfogona, mina Moreno, mina Fontfreda, Est. Cable, Serrat Pinós, 1r grau
  • MR16, mina Serrat Pinós, Est. Cable, mina Arderiu, Telefèric Roca Forcada, mas Ardericó

Enllaç amb la fitxa de Patrimoni Cultural (Diputació)

Descripció

Pel sender que porta a la mina encara es troben restes d’una de les torres del telefèric.

Torredel telefèric

Paral·lel al sender transcorre el rec de les Mines, que arriba també fins a l’estació del telefèric. Un cop arribat a la mina el sender continua encara amunt per arribar fins a l’Estació Superior. Tot al voltant de la mina encara es conserven algunes restes (poques) d’estructures exteriors.

Mur exterior

Pel fet d’estar per sota de l’Estació Superior és gairebé segur que el transport del carbó no s’efectuava amb el telefèric, sinó a bast

La bocamina està feta amb volta de canó encofrada feta de ciment. La resta és de pedra picada.

A les fitxes del Patrimoni Cultural llegim: La mina del Serrat Pinós va registrar un accident mortal, la persona era coneguda com el “Pinxo”, segons sembla a causa del mal aire. (1)

A l’article de l’Erol de Josep Maria Coll trobem: El 1918 entren en producció noves galeries situades per sota de les existents i això permet arribar a produir unes 40 tones de carbó al dia. Amb tota probabilitat entre aquestes noves galeries cal comptar-hi la instal·lació del serrat Pinós dita també de l’Artiga de Capdevila, oberta en aquesta època. Es conserven imatges de l’entrada d’aquesta boca mina, amb una inscripció en el frontal on es pot llegir: Galeria-B Mayo 1918. (2)

BIBLIOGRAFIA

(1) Mapes de Patrimoni Cultural: https://patrimonicultural.diba.cat/element/mina-del-serrat-pinos-o-de-lartiga-de-capdevila

(2) COLL, Josep Maria: Les mines de carbó de la Pobla de Lillet. L’EROL, nùm. 126 (2015), pàg. 26-35