Ruta 2 – Mina del Teixó (MR2)

Dades de la ruta

Recorregut de la Ruta MR2

La Mina del Teixó – Fitxa de l’A.E.L.
La Mina del Teixó – Fitxa de la Diputació de Barcelona

Anada i tornada pel mateix camí

Inici:
Punt MP4 (consulteu el MAPA de la pista que ve de Falgars i duu al Coll de la Ceba, on es poden consultar tots els punts de les diferents rutes)
Distància:
845 m.
Altures:
– Màxima: 1320
– Mínima: 1259
Desnivell:
63 m
Temps:
30′
Dificultat:
recorregut curt però amb desnivell
Coordenades:
Bocamina del Teixó: N42.21959° E1.95949°
Casa del Teixó: N42.21844° E1.95831°
Aigua:
A la font de Falgars

Croquis del recorregut, distàncies i altures
Altituds:
Bocamina del Teixó: 1310,6 m
Casa del Teixó: 1321 m

Descripció de la ruta

La ruta s’inicia s’arriba al Clot del Teixó, que és on té començament un sender a mà dreta força pronunciat (consulteu el MAPA per veure la ubicació del punt MP4 en el Camí de Falgars).

Als 8 metres, cal deixar-ho, i prendre un de nou, que s’enfila a la nostra dreta, també costerut, que està força deteriorat, amb un gran xaragall al centre (vegeu la foto), que obliga a seguir per les vores la senda.

A partir d’aquí, la senda puja contínuament. L’arbreda que envolta el camí està composta bàsicament de pi i faig. Pel fet que el faig és un arbre caducifoli, en segons quines èpoques de l’any el terra és ple de fulles, que unit al fet que el pis és força irregular, fa que caminar no resulti fàcil, més encara quan les fulles estan humides o xopes, llavors rellisquen força.

Aquesta senda finalment desemboca en una esplanada que té a la dreta la casa del Teixó, i a l’altre costat la boca mina. És una zona que fa temps que està en desús, per tant el terra es irregular i hi ha un torrent que separa tots dos conjuunts que ha erosionat força el terra i no és fàcil de travessar.
Casa del Teixó, acostant-nos per l’esplanada que ve de la mina.
Bocamina del Teixó

La mina de carbó del Teixó està formada per dos grups separats entre si per una llarga esplanada d’uns 150 m. A l’est hi ha la bocamina del Teixó, de la qual encara veiem l’obertura feta amb volta de canó de ciment i pedra tot encofrat. A l’interior la volta de la mina s’ha fet en la mateixa roca picada. Tot i la sòlida construcció, ja han passat 100 anys de la seva construcció i no és segur penetrar-hi. Davant la bocamina hi ha les restes d’un mur a la dreta de la. 

A l’altre costat de l’esplanada, hi ha restes de diverses construccions, la casa del transformador, edificis per tallers i magatzems, i pels voltants, més ruïnes, entre les que destaca el que podria ser un polvorí. Al costat del transformador es pot observar una columna, que segurament era del telefèric que baixava de dalt, de la zona del Moreno, com ho indiquen els diferents pilars que es veuen pel vessant de la muntanya.
Transformador
Construcció que per l’estructura sembla ser un polvorí

Iniciem el retorn, pel mateix camí que hem fet servir per a l’ascensió. Tot i que ara fa baixada, cal anar-hi amb compte, sobretot si hi ha fulles de faig, perquè el terreny és inestable i sovint les fulles fan relliscar.