Ruta 9 – Mina i Pou del Moreno (MR9)

Dades de la ruta

Recorregut de la Ruta 9 (MR9)

Ruta circular amb un tros comú (inici i final)

Punts de l’inventari pels que passa:

Descripció de la ruta


Inici:
Punt MP2 (consulteu el MAPA pista que ve de Falgars i duu al Coll de la Ceba, on es poden consultar tots els punts de les diferents rutes)
Distància:
4,6 km
Altures:
– Màxima: 1536 (Est. superior)
– Mínima: 1295 (Est. inferior)
Desnivell:
241 m
Temps:
2 h
Dificultat:
Moderat
Coordenades:
Mina del Moreno: N 42.21685° E 1.95774°
Pou del Moreno: N 42.21487° E 1.95818°
Aigua:
A la font de Falgars

Croquis del recorregut, distàncies i altures
Altituds:
Mina del Moreno: 1408 m
Pou del Moreno: 1506 m

Descripció de la ruta

Ruta que comença a la Canalassa, que es troba a la pista en direcció al Xalet del Catllaràs. Segueix tota l’estona el tram final del PR-11 fins arribat a Prat Xispador. El camí està jalonat contínuament amb marques blanques i grogues de PR, no té pèrdua.
Canalassa. Inici del recorregut.

És un corriol que travessa un bosc de faigs i pins,  enmig de magnífiques vistes i en l’entorn de la naturalesa màgica del Catllaràs. 

Km 1,22 Travessem el rec que baixa del Prat Xispador, que avui trobem glaçat. Altitud 1409 m.

Superat aquest torrent, uns metres enllà hi ha el trencall, a la banda esquerra del corriol, que ens duria a la mina del Teixó, tot i que el descens per aquest camí és força pronunciat i requereix un bon nivell físic així com alguns coneixements tècnics. En aquesta ruta no el prendrem, sinó que continuarem recte fins arribar a la mina del Moreno.

Km 3. Aquí la trobem, excavada a la roca. Una mica per sota del camí hi ha un gran pilar, des d’on baixava el telefèric del Teixó.

Mina del Moreno
Construcció sota la mina

Continuem pel PRC-11 en direcció al pou del Moreno, que està just en la vertical que surt de la bocamina. Per raó de l’excessiu pendent, no es fa l’ascensió directa, sinó que el camí (PRC-11) voreja la muntanya i hi arriba de forma més planera. Sembla ser que els miners sí que feien la baixada pel pendent, segons ens explica Joan Saus, veritable coneixedors dels camins i de la història poblatana. Tendien a seguir sempre el camí més directe, per difícil que fos.   

Km. 2,07 Arribem al Pou del Moreno. Queda situat tot just damunt la mina del Moreno. És en aquest punt on estava situat el castellet mitjançant el qual s’extreia el carbó enfora i es portava amb un telefèric fins a la Sala de Màquines.

Imatge actual
Xemeneia. Detall

Seguim el PRC-11 en direcció al Prat Gespador. Una mica abans d’arribar-hi, en aquest punt quilomètric 2,4, prenem un corriol a mà dreta, que va vorejant un petit rec.

Km. 3,06. Aquí el camí ens aboca a una pista més ampla que baixa del camí de Falgars, en un punt situat una mica abans d’arribar al Coll de la Ceba. Seguim la pista en avall, cap a la dreta.

km. 4. Just aquí la senda ens fa trobar de nou el PRC-11, en un punt a partir del qual tornem pel mateix camí per on hem vingut, fins arribar de nou a la Canalassa, final del recorregut.