Ruta 6 – Mines del Teixó, Moreno i Fontfreda, Pou del Moreno i Sala de Màquines (MR6). (2n nivell)

Dades de la ruta

Ruta Circular

Punts de l’inventari pels que passa:

  • Bocamina i Casa del Teixó
  • Bocamina del Moreno
  • Pou del Moreno
  • Sala de Màquines
  • Bocamina de la Font Freda
Inici:
Punt MP4 (consulteu el MAPA de la pista que ve de Falgars i duu al Coll de la Ceba, on es poden consultar tots els punts de les diferents rutes)
Distància:
5 km
Altures:
– Màxima: 1534
– Mínima: 1259
Desnivell:
285 m
Temps:
1h 30′-2 h
Dificultat:
Fàcil-Moderat
Coordenades:
Bocamina del Teixó: N 42.2195 E 1.95925
Casa del Teixó: N 42.21844° E 1.95831°
Bocamina del Moreno: N 42.215  E 1.95819
Pou del Moreno: N 42.21475  E 1.95809
Sala de Màquines: N42.21910° E1.96409°
Bocamina de la Font Freda: N 42.21829 E 1.96048
Aigua:
A la font de Falgars

Croquis del recorregut, distàncies i altures
Altituds:
Bocamina i Casa del Teixó: 1305
Bocamina del Moreno: 1408
Pou del Moreno: 1506
Sala de Màquines: 1473
Bocamina de la Font Freda: 1405

Descripció de la ruta

Km 0. Ruta que pren el sender que surt al marge dret de la pista que va en direcció al xalet, km. 3,12.
Km 0,08 – Als 8 metres, cal deixar-ho, per agafar un sender, també costerut, que està força deteriorat, amb un gran xaragall al centre (vegeu la foto), que obliga a seguir la senda pels vorals.
A partir d’aquí, la senda puja contínuament. L’arbreda que envolta el camí està composta bàsicament de pi i faig. Pel fet que el faig és un arbre caducifoli, en segons quines èpoques de l’any el terra és ple de fulles, que unit al fet que el pis és força irregular, fa que caminar no resulti fàcil.
Km 0,29 – Aquesta senda finalment desemboca en l’extrem esquerre de l’esplanada davant la bocamina del Teixó. Si ens desplacem cap a la dreta arribem al conjunt de restes de construccions que encara romanen. És una zona que fa temps que està en desús, per tant el terra es irregular i al mig de l’esplanada trobem una torrentera.

Enllaços a les fitxes de la Mina i Casa del Teixó

A partir de la casa del Teixó, el camí es desplaça cap a la dreta, salvant un rec (el rec de Prat Gespador).

Km. 0,54 – A l’altra banda trobem restes d’edificis i pilones, entre elles una que gairebé amb tota seguretat va ser un polvorí

Girem cap a l’esquerra, drets cap amunt i seguim alguna cosa que podria recordar a un corriol. Tornem a travessar el rec, ara cap a l’esquerra (Km 0,66). A partir d’ara l’ascensió es fa costeruda i feixuga, i ens obliga a emprar-nos a fons.

Km. 0,83 – Finalment arribem al PRC-11, que torna a ser un sender ben marcat i molt més planer que l’ascensió que acabem de fer.

 Km 0,98. Trobem la bocamina del Moreno, excavada a la roca.

Enllaços a les fitxes de la Mina del Moreno:

Una mica per sota del camí trobem una gran construcció, que devia ser l’inici del telefèric del Teixó. Aquest telefèric va ser construït l’any 1910, amb una longitud de 200 m i salvava un desnivell de 65 m. En línia recta cap avall encara es poden veure restes d’altres construccions, que devien ser els suports del telefèric, que davallen en direcció a la casa del Teixó, on havia d’estar l’estació inferior d’aquest telefèric

Construcció sota la bocamina del Moreno
Vista des de dalt

Km 1,77 Arribem a la Pleta de les Vaques, al costat de la qual encara hi són les restes del Pou del Moreno.

Enllaços al Pou del Moreno:

Km 2,47 – Arribem al Prat Gespador, una àmplia mullera, on s’acaba el PRC-11. Habitualment és xop en tota la seva amplitud, fet que dificulta el creixement de tota mena de vegetació. Orquídees, joncs, càrexs són algunes de les espècies que es poden trobar al prat.

Prat Gespador

Seguim la pista de Falgars direcció al Xalet. Al km. 3,06, a la font de la Devesa Jussana, a mà dreta hi ha el corriol que puja al Joc de Pilota, un altre indret important de tot aquest escenari miner del Catllaràs, que en aquesta ruta no visitem.

En arribar a la Sala de Màquines, km. 3,51 deixem la pista i prenem un corriol a mà esquerra que ens portarà prop del PR-11 just en el punt que hi ha a tocar del rec de la Font Freda. No seguirem el PR, sinó que ens desplaçarem un xic a la dreta per buscar un petit corriol que ens ha de dur a la bocamina de la Fontfreda o del Bac de Calet. Km 4,05. Està enclavada en un punt força amagat, molt embrollat i obac.

Bocamina de la Font Freda

Enllaços a la mina de la Font Freda:

Des d’aquí la resta de la caminada d’avui coincideix amb la Ruta MR3. Ara ja tot és baixada. El primer tram és força planer, després del qual comença un descens que en alguns trams és pronunciat. Cal anar-hi amb compte, màxim si les fulles estan molles.

En acabat, arribem a la part baixa de la vall, i girem cap a l’esquerra. Aquest tram final ens ha de portar al punt d’inici. A mà esquerra hi ha una fageda imponent.

Consells i normes de seguretat:

Convé dur unes bones botes. També es recomana fer aquests camins durant el bon temps, ja que la carretera que puja fins a Falgars està en una zona força obaga i hi ha molts trams que el gebre cobreix la carretera, sobretot durant l’estació hivernal i sovint al començament apareix el rètol de Carretera tancada. La carretera vella de Falgars, tot i estar en un bon estat, té uns quants punts amb uns esvorancs al camí, que tan sols els 4×4 poden superar.