Ruta 14 – L’Empalme, Font Miranda, Falgars pels graus, Vallfogona, Mina Moreno i Fontfreda, Estació Cable, Serrat Pinós, 1r grau (MR14)

Dades de l'itinerari

Ruta circular. Inici a l’Estació de l’Empalme, abans d’arribar a la Pobla

Punts de l’inventari pels que passa:

Inici:
A l’estació de l’Empalme, 2 km abans d’arribar a la Pobla, tot venint de Guardiola.
Distància:
12,3 km
Altures:
– Màxima: 1473 m
– Mínima: 823
Desnivell:
650 m
Temps:
4 h
Dificultat:
Exigent
Coordenades:
MIna del Moreno: N42.21678° E1.95757°
Mina de la Font Freda: N42.21840° E1.96055°
Estació del cable: N42.22531° E1.96970°
MIna Serrat Pinós: N42.22806° E1.96794°
Xalet del Catllaràs: N42.22407° E1.97151°
Aigua:
A la font Miranda i a la Pobla.

Croquis del recorregut, distàncies i altures
Altituds:
MIna del Moreno: 1400 m
Mina de la Font Freda: 1398 m
Estació del cable: 1280 m
MIna Serrat Pinós: 1070 m
Xalet del Catllaràs: 1369 m

Descripció de la ruta

km. 0 – Iniciem l’excursió a l’Estació Inferior del Telefèric, estació del tren del ciment la Pobla-Apartador, coneguda popularment com “l’Empalme”.

És per això que aquesta excursió s’inicia en aquest punt, perquè puguem contemplar l’antic Apartador.

ARXIU: Carles Salmeron
ARXIU. Tempus fugit

De l’aparcament que està just al davant de l’estació del tren, just a tocar de la depuradora, surt un corriolet, normalment ple de vegetació, que ens ha de conduir fins a la font Miranda.

km. 0,48 Font de Miranda, situada al camí de la baga a 868 m, prop del mas del Tinar. Un espai antigament molt utilitzat com a punt d’esbarjo, que darrerament havia quedat força abandonat i la font ja no rajava. Ara s’ha tornat a recuperar i és un lloc molt bonic, amb uns arbres centenaris que l’emmarquen

km. 0,84. En aquest punt trobem el GR-4, el sender que de la Pobla porta a Falgars pel camí dels graus. A partir d’ara, i durant un bon tram, el camí estarà marcat amb els habituals senyals de GR, blancs i vermells.

km. 1,5. Primer grau (altura 1017m). Algunes definicions de grau que he trobat defineixen un grau com un «pas relativament pla que travessa un terreny abrupte» o «un pas que transcorre per un indret abrupte i normalment de fort pendent, que permet salvar una cinglera o una costa de difícil accés.»

km. 1,99. Segon grau (1054 m). En aquest grau trobem un petit pont estratègic, per sota del qual passava el cable de l’aeri per on circulaven les vagonetes que transportaven el carbó fins a l’Apartador de la Pobla.

Pontet del segon grau.
Vista de sota

km. 2,89. Arribem al tercer grau (1147) i últim. És per aquesta raó que a aquesta ruta se la coneix com el camí dels graus.

km. 3,48. En aquest punt deixem el GR per anar a buscar el camí a Vallfogona, és a dir l’actual PRC-11. En el mapa de camins antics, d’ençà que hem pres el GR que seguim el “Camino del Castel del Areny”. Si l’observem amb deteniment aquest camí es desvia abans de passar per sota el Santuari.

Tanmateix, podem prendre un respir i anar a visitar el Santuari, que des de sempre ha estat objecte de veneració de tots els poblatans i poblatanes.

Santuari de Falgars. ARXIU. Gemma Bonet

Nosaltres seguirem un traçat similar per arribar a l’actual PRC-11, que el trobem en el punt quilomètric 3,89, i el seguim en direcció al mas de Vallfogona, km. 4,94.

km. 5,37. La Canalassa. En aquest indret neix el Rigatell, fruit de l’aiguabarreig de diferents recs. Sempre seguint el PRC-11 amb senyals blancs i grocs. Travessem el rec de Prat Gespador i de seguida trobem la bocamina del Moreno, km. 6,53.

km. 6,83. A la nostra esquerra corre el rec de la Fontfreda. Podríem deixar un moment el camí que seguim i anar a buscar la bocamina del Bac del Calet o de la Fontfreda, que està a uns 70 m de distància, amb l’ajuda del waypoint.

km. 7,22 (1472). El corriol, sempre paral·lel ael rec de la Fontfreda ens porta a la Sala de Màquines. En aquesta ocasió no visitem el Pou del Moreno, que podrem veure en una de les altres excursions proposades. Ens trobem en el punt de màxima altura de la nostra excursió.

Des de la Sala de Màquines, seguim el PRC-52, que va per la pista fins al Mirador. Al km. 7,55, trobem la drecera que duu al mirador. Hi ha un rètol que ens ho indica.

Pujar i baixar fins al mirador és un moment. Quan tornem, abans de tornar a la pista que seguíem abans, hi ha un petit corriol a mà esquerra que baixa fins al Xalet k, 8,09, que és el que prendrem. Continuem PRC-52 avall, passant al costat del refugi.

km. 8,24. Deixem el PR per dirigir-nos a l’Estació del Cable superior km. 8,76. Des d’aquí iniciem la baixada, passem per una nova bocamina, la de l’Artiga de Capdevila o Serrat Pinós km. 9,45.

km. 9,99 Arribem a la Carretera Vella a Falgars, que travessem per anar a trobar el Rigatell, fins al 1r grau de nou, des d’on arribarem finalment a la Pobla.